Toelaatbaar lokken of ongeoorloofd foppen?

Van-voorprijzen zijn inmiddels niet meer weg te denken. U herkent deze aan de doorstreping van de ‘van-prijs’. De gesuggereerde kortingen blijken echter in werkelijkheid regelmatig nep-aanbiedingen te zijn. Dat komt omdat de ‘van-prijs’ eigenlijk nooit is gerekendDit blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond. Met het gebruik van dergelijke prijslokkertjes maakt een aanbieder zich schuldig aan prijsmisleiding. 

Een aanbieder mag niet zomaar een doorgestreepte prijs op haar website of in haar folder vermelden. De Wet oneerlijke handelspraktijken verbiedt namelijk prijsmisleiding. De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt heeft verduidelijkt dat van-voorprijzen alleen mogen worden gebruikt als het product niet langer dan drie maanden geleden daadwerkelijk voor de ‘van-prijs’ is verkocht. Als de ‘van-prijs’ echter eigenlijk de adviesprijs is van de leverancier – en dus niet prijs die de aanbieder ooit heeft gerekend – dan moet dit voor de klant in één oogopslag duidelijk zijn.

De Consumentenbond trof de meeste nep-aanbiedingen aan bij webshops. Van de 40 webshops maakten 19 zich schuldig aan prijsmisleiding en gaven 7 niet altijd of niet duidelijk genoeg aan dat de ‘van-prijs’ eigenlijk de adviesprijs van de leverancier is. Veel van de webshops gaven in reactie hierop aan zich van geen kwaad bewust te zijn. Het verschil tussen toelaatbaar lokken met een aantrekkelijke korting en ongeoorloofd foppen met een nep-aanbieding is dus bij een groot deel van de webshops niet bekend.

Meer informatie? 

Wilt u meer weten over het vermelden van prijzen in uw webshop? Neem dan vrijblijvend contact op met Eva van Groezen.

Wilt u zeker weten dat uw webshop ook op andere aspecten aan de vereisten van de wet voldoet? Dan is onze webshop check misschien iets voor u.