Printing the City in Rotterdam met bijdrage Louwers

3D is hot en zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Of gaat het weer over en is het maar een hype? Zo langzamerhand krijgen de sceptici ongelijk. Detechniek liet het hobby-circuit allang achter zich. Bepaalde octrooien zijn verlopen of verstrijken binnenkort. De businessmodellen worden steeds serieuzer.

Om een voorbeeld te noemen: General Electric verwacht in 2020 alleen al in de aviation 100.000 onderdelen te printen. Een ander voorbeeld: op 24 oktober 2013 opende metaalprintlab Additive Industries de deuren van haar Addlab. En bedrijven als Shapeways doen goede zaken.

Op alle niveaus lijkt het er dus toch echt van te komen. De gevolgen zouden fors kunnen zijn.

Zet de ontwikkeling supply chains op zijn kop? Brengt 3D-printende maakindustrie weer in de stad terug? En is het recht voldoende ingericht om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden?

Lees hierover ook de blog opdeze website over de juridische aspecten van 3Dprinting/additive manufacturing.

Icoon

3D-printen is eigenlijk een icoon van een verder doorzettende digitalisering van de samenleving. Deze ontwikkelingen worden ookwel aangeduid als de derde Industriële Revolutie. De ontwikkelingen bieden veel innovatieve kansen aan (lokale en regionale) overheden, het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en de onderwijssector.

Congres Printing the City

Het congres is gericht op kennisoverdracht. Ook is het doeldieper in te gaan op kansen en innovaties.

Op 18 november 2013 wordt aandacht besteed aan de gevolgen voorfood, de medische sector en de stedelijke economie.

Op 19 november ligt de focus op het bedrijfsleven, haven enindustrie en het recht.

Op beide dagen zijn er lezingen, facts en figure presentaties, workshops, exposities en live demonstraties en worden concrete tools geboden om binnen uw eigen organisatie aan de slag te gaan. Gedurende het gehele congres worden bedrijfsleven, overheid, onderzoeksinstituten en onderwijs aan elkaar gekoppeld.

Bijdrage Louwers

Ernst-Jan Louwers bespreekt op dinsdag 19 november 2013 samen met Caspar van Woensel van de Universiteit Leiden juridische kwesties rondom 3D printing en additive manufacturing.

Verdere informatie en aanmelden: www.printingthecity.nl. Anders dan de naam doet vermoeden, is de voertaal van het congres Nederlands.

publicatiedatum: zondag 27 oktober 2013