Congres Printing the City groot succes

Op 18 en 19 november werd in Ahoy Rotterdam het congres Printing the City gehouden.

Een brede waaier aan uiteenlopende aspecten van nieuwe technologie passeerde de revue met vooraanstaande spreker uit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

Reprinting the law?Printing The City Louwers Web

Onder de titel ‘Reprinting the law?’ gaf Ernst-Jan Louwers meer duidelijkheid over een aantal juridische aspecten van 3D printen en additive manufacturing.

Hij zoomde m.n. in op rechten van intellectuele eigendom, (product)aansprakelijkheid, garantie, recall en het belang van goede contracten, bijv. samenwerkingscontracten of consortiumovereenkomsten in open innovatie, co-development of co-creatie.

Daarbij benadrukte hij dat juristen niet in de weg moeten staan aan mooie nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk moet gewezen worden op risico’s en verdient goed risicomanagement aandacht om verantwoord ondernemen mogelijk te maken.

Juristen kunnen en moeten het mogelijk maken om juridisch verantwoord kansen te grijpen, juist ook bij nieuwe business en nieuwe business modellen. Het recht zal zich moeten aanpassen aan nieuwe realiteit en technologie, niet andersom.

5 Gouden Tips

1. Orienteer u in het prille begin over uw positie en de juridische en fiscale inrichting van uw business.

2. Metsel tijdig het fundament onder uw initiatief.

3. Zet de afspraken over samenwerking op papier voordat u begint. Wie doet wat? En wie heeft wat?

4. Gebruik goede NDA’s (geheimhoudingsverklaringen) met iedereen die toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie, zeker ook bij technische knowhow.

5. Organiseer uw onderneming en breng intellectuele eigendom direct onder in een aparte vennootschap en zorg dan voor goede overeenkomsten tussen de operationele vennootschap en de IP company;

En laten we er daaraan nog maar eentje toevoegen: laat u niet weerhouden en grijp uw kansen! Maar wel juridisch verantwoord en met volwassen risicomanagement.

Lees ook de blog over enkele juridische achtergronden van 3D printing en additive manufacturing op deze website en de presentatie van Ernst-Jan Louwers tijdens Printing the City.

Op YouTube staat een kort filmpje over 3D printing en het congres. Op de website Printing the City staan ook foto’s van het event.

publicatiedatum: donderdag 21 november 2013